f. kwadratowa
tyhuhdgf: Dana jest funkcja f(x) = |x2−3|x|+2|−1
a. Narysuj wykres i podaj Zbiór wartości
b. podaj najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji w przedziale <−1, 3>
c. na podstawie wykresu podaj liczbe rozwiazan rownania f(x) = m+3 w zaleznosci od parametru m
13 gru 23:12
PW: Funkcja jest parzysta:
f(−x)=f(x),
wystarczy więc narysować ją dla x≥0, po czym dodać drugą część − obraz pierwszej w symetrii o
osi OY.
Dla x≥0
f(x)=|x2−3x+2|−1=|(x−1)(x−2)|−1
13 gru 23:16
===:
13 gru 23:17
PW:
13 gru 23:21
tyhuhdgf: Okej, a co z drugim i trzecim podpunktem? W jaki sposób w drugim to podstawić?
13 gru 23:29
PW:

Przede wszystkim dobrze wykonać rysunek. Z rysunku odczytać (można poprzeć rachunkiem)
f(−1)m f(0), f(1), f(2), f(3)
i zdecydowaćm która za tych liczb jest największa, a która najmniejsza.
13 gru 23:42
PW: Korekta w drugim wierszu od dołu zamiast "m" ma być ",".
13 gru 23:44