f kwadratowa
gfdsd: O funkcji kwadratowej wiadomo tyle, iż jest rosnąca (1,
∞) w tym przedziale i malejąca w (−
∞,1)
Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji f leży na prostej o równaniu y = 4x −8, zaś
jednym z miejsce zerowych jest liczba 3. Przedstaw funkcje f w post. ogólnej, kanonicznej i
iloczynowej.
Jedyny problem jaki mam to jak wykorzystac to y = 4x−8, w tym miejscu stanąłem. drugie miejsce
| | x1+x2 | |
zerowe to −1, policzyłem ze wzoru p= |
| |
| | 2 | |
13 gru 22:29
ABC: prostą masz daną po to żebyś znalazł drugą współrzędną wierzchołka
q=4p−8=−4
13 gru 22:34
Blee:
informacja 1 mówi nam:
a) xwierzchołka = 1
b) a>0
informacja 2 w połączeniu z tym co wiemy mówi nam:
c) ywierzchołka = 4*1 − 8 = −4 −−−> czyli a = 1
informacja 3 w połączeniu z tym co wiemy daje nam:
f(x) = (x−3)(x+1)
13 gru 22:36
daras: y=4x−8 służy do lokalizacji wierzchołka
13 gru 22:47
gfdsd: Dziękuję!
13 gru 22:58