matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
magik:
log
2
(30
√
3
+37)−3
Wykaż,że liczba
jest liczbą pierwszą
log
2
(2
√
3
+1)−1
13 gru 21:43
Eta:
Zauważ,że (2
√
3
+1)
3
=..... = 30
√
3
+37 to log
2
(30
√
3
+37) = 3log
2
(2
√
3
+1)
3log
2
(2
√
3
+1)−3
L=
=
log
2
(2
√
3
+1)−1
3[log
2
(2
√
3
+2)−1]
=
=
3
−−jest liczbą pierwszą
log
2
(2
√
3
+1)−1
13 gru 21:51