Relacje
jaa: Witam. W zbiorze X x X , x= { 1,2,3,4} okreslona jest relacja R= {
(1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(1,3),(1,4),(3,1),(3,4),(4,1),(4,3)}
Okresl czy relacja jest symetryczna.
Według mnie jeżeli nie wystepuje relacja (1,2) oraz (2,1) to jest to argument za tym, ze ralcja
nie jest symetryczna. Czy dobrz mysle?

Dziekuje za pomoc
13 gru 21:40
Azmuth: Relacja symetryczna to taka, która zachodzi np. zarówno dla pary (x,y) jak i dla (y,x)
13 gru 21:45
jaa: Wiem jak wygląda definicja. Ale czy moje rozumienie jest prawidłowe?
13 gru 21:46
Azmuth: Wydaje mi się, że tak, tylko trzeba to sprawdzić dla każdego elementu
13 gru 21:49
Azmuth: Ale niech się wypowie jeszcze ktoś inny
13 gru 21:49
ABC: nie, twoje rozumowanie nie jest prawidłowe, gdyby występowała jedna z (1,2) ,(2,1) a druga nie,
to zaprzeczyłoby warunkowi na symetryczność.Ale jeśli brakuje obu par to ok.
13 gru 21:49
Azmuth: Ale on pisząc "oraz" założył wystąpienie obu, wg mnie...
13 gru 21:54
ABC: nie mógł tak założyć, tam na samej górze wypisał wszystkie które są w relacji i obu (1,2) (2,1)
brakuje tam
13 gru 21:57
iteRacj@:

R= {(1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(1,3),(1,4),(3,1),(3,4),(4,1),(4,3)}
jest symetryczna jak widać : )
13 gru 22:05
ABC: Iteracja za dobrą odpowiedź masz
13 gru 22:09
iteRacj@:
dziekuję : )
13 gru 22:10