proch algebraiczny
tomek3: Napisz wzór funkcji g, która każdej liczbie rzeczywistej m przyporządkowuje najmniejszą wartość
funkcji kwadratowej f(x)=−x2+mx+m2−1 w przedziale <−1,1>
Funkcja ma a<0, więc wartość największą przyjmuje w wierzchołku (p,f(p)
A więc najmniejszą przyjmie gdzieś na brzegach dziedziny, albo jest to −1 albo 1
Obliczyłem f(−1)=m2−m−2
i f(1)=m2+m−2
W zależności od tego, czy m−y są dodatnie czy ujemne, f(−1)>f(1) lub f(1)>f(−1)
A więc wydaje mi się, że można te 2 wzorki zwinąć w jeden :
g(m)=m2+|m|−2
Co nie pokrywa się z odpowiedzią...
13 gru 21:20
Mila:
Trzeba rozważyć przypadki, gdzie znajduje się wierzchołek paraboli.
xw<−1,
xw∊<−1,1>
xw>1
13 gru 21:31
Blee:
Mila ... a nie prościej
jeżeli xw < 0 to f(1) < f(−1) (ponieważ '1' jest "dalej od wierzchołka")
jeżeli xw > 0 to f(−1) < f(1)
jeżeli xw = 0 to f(−1) = f(1)
13 gru 22:03
Mila:
Na to samo wyjdzie

Może lepiej tak, jak TY proponujesz.
13 gru 22:16
tomek3: To jak będzie wyglądał wzór tej funkcji?
13 gru 22:25
Blee:
ja bym zapisał tak jak Ty masz ... a jaka jest odpowiedź w książce
13 gru 22:32
tomek3: xw <0 to m2+m−2<m2−m−2
czyli 2m<0
m<0
xw>0 to m2−m−2<m2+m−2
czyli −2m<0
m>0
xw=0 to m2−m−2=m2+m−2
czyli −2m=0
m=0
Tak jak pisałem, w zależności czy m będą dodatnie czy ujemne wzór funkcji będzie wyglądał
inaczej, do tego już sam doszedłem
Pytanie − co dalej.
Ja założyłem, że te 3 wzory to to samo co m2+|m|−2 ale nie zgadza się to z odpowiedziami na
końcu podr.
13 gru 22:36
Blee:
jeszcze raz napiszę −−−− A JAK JEST W ODPOWIEDZIACH
13 gru 22:37
tomek3: @Blee
Przed modułem wytrzasnęli bóg wie skąd minus :
g(m)=m2−|m|−2
Nie wspomniałem tego na samym początku, bo miałem nadzieję, że ktoś pokaże cały tok myślenia
przy rozwiązywaniu
13 gru 22:41
Blee:
bo dla m>0 wartość mniejsza będzie dla f(−1) = m2 −m − 2
a dla m<0 wartość mniejsza będzie dla f(1) = m2 +m − 2
i stąd ten minus przed modułem
13 gru 22:47
tomek3: pogmatwane to jakieś kurde felek
13 gru 22:51
Blee:
Ale teraz widzisz skąd ten minus
13 gru 22:52
tomek3: no wlasnie nie
co za roznica skoro modul przy opuszczeniu i tak daje przy m−ie minusa lub plusa (stosownie do
dziedziny w której operujemy)
13 gru 22:54
Mila:
♦Jest różnica bo gdzie indziej znajduje się wierzchołek. Twoja funkcja.
♦ z odpowiedzi.
"Odbicie" wykresu jest z prawej na lewą.
13 gru 23:02
iteRacj@:

to są dwie różne funkcje:
g(m)=
m2+|m|−2
h(m)=
m2−|m|−2
13 gru 23:03
iteRacj@:
tak samo pomyślałam : )
13 gru 23:03
tomek3: w takim razie kiedy daje − przed modulem a kiedy +?
13 gru 23:04
Mila:
f(x)=m2−|m|−2
Dla m≥0 mamy: |m|=m
f(x)=m2−m−2
Dla m<0 mamy |m|=−m
f(x)=m2+m−2
13 gru 23:05
tomek3: @Mila
No a jakby było f(x)=m2+|m|−2 to dla m≥0
f(x)=m2+m−2
dla m<0
f(x)=m2−m−2
No i czemu to twoje jest dobrze a to moje źle?
13 gru 23:16
Mila:

Aby naszkicować wykres funkcji g(m)=m
2+|m|−2
szkicujemy wykres funkcji g(m) tylko dla m≥0
g(
m)=m
2+m−2
| | 1 | |
mw=− |
| , g(0)=−2, g(1)=0 |
| | 2 | |
rysując wykres g(m)=m
2+|m|−2 pomijamy tę część wykresu ,która leży po lewej stronie OY
i "odbijamy" tylko tę część z prawej
to zrobię w następnym wpisie:
13 gru 23:25
Mila:

g(m)=m
2+|m|−2
Czy to samo zrobić z g(m)=m
2−|x|−2 ?
13 gru 23:27
Mila:
g(m)=m2−|m|−2
We wpisie 23:05 też źle pisałam f(x) zamiast g(m).
Iteracja dobrze pisała.
13 gru 23:31
Blee:
ponownie wróć do mojego wpisu z 22:03
dla m<0 (czyli |m| = −m) najmniejsza wartość przyjmie funkcja w x=1
czyli: f(1) = m2 +m − 2
czyli f(1) = m2 − (−m) − 2
czyli f(1) = m2 − |m| − 2
dla m>0 (czyli |m| = m) najmniejszą wartość przyjmie funkcja w x=−1
czyli f(−1) = m2 −m − 2
czyli f(1) = m2 − |m| −2
13 gru 23:33
Mila:
Dobranoc
13 gru 23:35
tomek3: Wiem jaka będzie różnica między tymi dwoma wykresami, bo wiem w jaki sposób powstaje ta różnica
mianowicie, aby powstało f(x)=m{2]+|m|−2 to wyjściową funkcją musi być h(x)=m2+m−2 na
której zostaje nałożony moduł ide x>0
aby powstało g(x)= m2−|m|−2, to wyjściową funkcją musi być już m(x)=m{2]−m−2 na której
zostanie nałożony moduł ide x>0
Analogicznie chciałbym zobaczyć jak to się dzieje bazując tylko na wzorach.
13 gru 23:36
tomek3: m(x)=m2−m−2
13 gru 23:37
PW: dla m>0 jest k(m)=−m
dla m>0 jest k(m)=m
Oznacza to, że k(m)=−|m| (patrz definicja wartości bezwzględnej). A teraz dodaj do obu stron
m2−2:
m2+k(m)−2=m2−|m|−2
g(m)=m2−|m|−2
14 gru 00:00