Pomoc wektory i baza
Pomoc: Sprawdż czy podane wektory tworzą baze przestrzeni w której są określone:
u1=[0,1,1]
u2=[1,1,1]
u3=[1,0,1]
u1=[0,1,0,1]
u2=[1,0,1,0]
u3=[0,0,0,1]
u4=[1,1,1,1]
u1=[0,1,1,1]
u2=[1,1,1,0]
u3=[1,0,0,1]
13 gru 21:03
Pomoc: @Mila Pomocy
13 gru 21:04
Blee:
a) tak
b) nie u1 + u2 = u4
c) nie bo nie da się uzyskać chociażby wektora [0,0,1,0]
13 gru 21:06
Mila:
Tego nie pamiętam.

Czekaj, aż Pan
JC zobaczy.
13 gru 21:06
Mila:
O, jest Arturek
13 gru 21:06
Blee:
ad c) o ile się nie mylę to jeżeli liczba wektorów jest mniejsza niż wymiar w jakim ma być baza
tworzona, to nie mają możliwości tworzyć tejże bazy (tutaj R4)
13 gru 21:07
ABC:
w c) może skorzystać też z tego, że dowolne dwie bazy są równoliczne, a standardowa baza ma 4
wektory
13 gru 21:08
Blee:
ad a)
v2 = u2 − u3 = [0,1,0]
v3 = u1 − (u2 − u3) = u1 − v2 = [0,0,1]
v1 = u3 − (u1 − (u2 − u3)) = u3 − v3 = [1,0,0]
czyli tworzysz bazę R3
13 gru 21:09
Azmuth: Jeśli dobrze pamiętam, to można też tak, że bierzemy 3 dowolne skalary i mnożymy przez te
wektory, tzn
au1 + bu2 + cu3. Jeśli to = 0 czyli (0,0,0) to wtedy jest to baza
13 gru 21:13
Blee:
Azmuh −−− tak naprawdę to w taki sposób powinno się to wykazywać (wedle definicji), ale nie
trzeba
13 gru 21:14
ABC: no można i tak: sprawdzamy liniową niezależność i korzystamy z faktu że w przestrzeni liniowej
n−wymiarowej każdy układ n liniowo niezależnych wektorów tworzy baze
Chociaż gdyby było dodatkowe polecenie znaleźć współrzedne wektora w tej bazie to lepiej robić
tak jak Blee.
13 gru 21:19
Pomoc: @Blee @ABC Możecie to rozpisać albo rozwiązać bo definicje nic mi nie mówią
13 gru 21:21
Pomoc: Nie potrafię tego wykonać ani obliczyć proszę to obliczyć.
13 gru 21:27
ABC: Pomoc ale tu już właściwie jest wszystko zrobione trzeba to ładnie w słowa ubrać
13 gru 21:27
ABC: w podpunkcie c np. piszesz
układ [1,0,0,0],[0,1,0,0],[0,0,1,0],[0,0,0,1] jest bazą R4 bo
a)jest liniowo niezależny gdyż
jeśli a(1,0,0,0)+b(0,1,0,0)+c(0,0,1,0)+d(0.0,0,1)=(0,0,0,0)
to natychmiast otrzymujemy (a,b,c,d)=(0,0,0,0)
czyli a=0 i b=0 i c=0 i d=0
b)układ ten jest generatorem R4 bo dla dowolnych x,y,z,t∊r mamy
(x,y,z,t)=x(1,0,0,0)+y(0,1,0,0)+z(0,0,1,0)+t(0,0,0,1)
no a skoro ten układ jest baza to dim R4=4 i twój układ u1,u2,u3 nie może być bazą bo on
może wygenerować co najwyżej wymiar 3
13 gru 21:36
Azmuth: Dla a)
u1=[0,1,1] u2=[1,1,1] u3=[1,0,1]
Biorę dowolne 3 skalary: a ,b ,c
au1 + bu2 + cu3 ?= (0,0,0) , sprawdzam po prostu czy to zachodzi.
W mnożeniu przez skalar każdą współrzędną mnożymy przez skalar, czyli, np
a*u1 = [0,a,a]
No a dodawanie au1 + bu2 + cu3 odbywa się po współrzędnych, więc ostatecznie mamy
(0+b+c, a+b+0, a+b+c) = (0,0,0)
Czyli masz układ trzech równań
b+c = 0
a+b = 0
a+b+c = 0 i jeśli a,b,c = 0 to jest to baza.
Poprawcie mnie jeśli gdzieś się pomyliłem, bo dawno tego nie robiłem
13 gru 21:39
Blee:
dokładnie tak Azmuth
13 gru 21:49
Blee:
tzn ... jeżeli a,b,c = 0 to JEDYNE rozwiązanie tego układu, to wtedy mamy bazę
13 gru 21:50
Azmuth: Tak, racja
13 gru 21:53