on: obserwując zużycie benzyny w swoim samochodzie Pan Nowak stwierdził że jeśli wystartuje z
pełnym bakiem i będzie jechał po autostradzie ze stała prędkością to zależność liczby
litrów benzyny w baku (y) od liczby przejechanych kilometrów (x) wyraża się wzorem y=
-0,05x+45
a) ile benzyny zostanie w baku po przejechaniu 200km?
b)jaką pojemność ma bak tego samochodu?
c)na przejechanie ile kilometrów wystarczy pełny bak?
d)przekształcając wzór pana Nowaka wyznacz x w zależności od y
16 lis 13:41
on: pomożcie


plis
16 lis 14:06
życzliwa:
a)podstawiasz do wzoru y=-0,05x+45 x=200
czyli y=35 i tyle benzyy zostanie w baku
b) w baku jest 45 litrów benzyny bo we wzorze od 45 odejmujesz 0.05x-czyli ilość benzyny
wykorzystanej w zależności od ilości km(x)
c)za ilość pozostałych km podstawiasz 0
czyli 0=-0,05x+45 i z tego x=900
d)y=-0,05x+45
y-45=-0,05x /*(-20)
x=-20y+900
16 lis 14:09
Sebol: Miałem takie zadanie na sprawdzianie w 1klasie gim
16 lis 14:13
16 lis 14:52