Pomocy zadanie z wektorów
Pomoc: Proszę o pomoc.Dane są punkty: A = (1, 0, 1), B = (1, 1, 3), C = (2, 1, 1), D = (1, 2, 1).
Oblicz objętość i pole
powierzchni całkowitej czworościanu ABCD.. Która z jego krawędzi jest najdłuższa a która
najkrótsza? Oblicz
długość h wysokości BE czworościanu ABCD.
13 gru 20:16
Mila:
Oblicz wsp. wektorów :
AB→
AC→
AD→
wpisz i będziemy pracować dalej
13 gru 20:18
Pomoc: Ok
AB=[0,1,2]
AC=[1,1,0]
AD=[0,2,0]
BC=[1,0,−2]
CD=[−1,1,0]
BD=[0,1,−2]
ABxAC=[−1,−2,2]
|ABxAC|=3
Pp=3/2
V=|012|
|110| V=2/3
|020|
Dobrze?
13 gru 20:23
Pomoc: @Mila
13 gru 20:25
Mila:
Zaraz . Liczę.
13 gru 20:32
Pomoc: ok
13 gru 20:34
Mila:
1)V− dobrze.
2) P
ΔABC dobrze
3)
Potrzebny wektor DC,DA
13 gru 20:38
Pomoc: h=2
13 gru 20:42
Pomoc: Ale nie wiem jak obliczyć P.
13 gru 20:42
Pomoc: @Mila
13 gru 20:42
Mila:
5) P
ΔADC:
DC
→=[1,−1,0], DA
→[0,−2,0]
===========
i j k
1 −1 0
0,−2 0
=========
DC x DA=[0,−2,0]
| | 1 | | 1 | |
PΔADC= |
| *| [0,−2,0]|= |
| 2=1 |
| | 2 | | 2 | |
h=2
Mamy zgodność wyników?
13 gru 20:47
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
PoleΔABC= |
| || AB→ x AC→||= |
| *√12+22+22= |
| *√9= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Licz pola wszystkich Δ
13 gru 20:52
Mila:
Coś jeszcze?
13 gru 20:55
Pomoc: Dzięki
Love
13 gru 20:57
Mila:
Super
13 gru 21:02