Napisz równanie ogólne prostej l prostopadłej do prostej
qwerty: a)k:y+4=0 i przechodzącej przez punkt P(minus pierwiastek z 7 , pierwiastek z 2)
13 gru 19:47
qwerty: 0x+y+C=0
13 gru 19:48
Mila:

P=(−
√7,
√2)
k:y=−4
l: x=−
√7
x+
√7=0
Najlepiej narysować w układzie wsp.
Albo same obliczenia
k: y+4=0⇔0*x+y+4=0
l⊥k
−1x+0y+C=0
−1*(−
√7+0*
√2+C=0
C=−
√7
−1x−
√7=0 /*(−1)
x+
√7=0
13 gru 20:16
Pomoc: @Mila Pomożesz w zadaniu proszę
13 gru 20:18
Mila:
Tak
13 gru 20:21
Eta:
Jeżeli y=−4 to prosta prostopadła przechodząca przez punkt P(xP,yP)
ma równanie x= xP
P(−√7, √2) to x=−√7 −− prosta prostopadła do y=−4
13 gru 20:26
Pomoc: @Mila @Eta Proszę o pomoc
13 gru 20:31