matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
Karol:
Oblicz granicę funkcji lim xlnx x→0
+
13 gru 19:38
xyz:
ln(x)
x * ln(x) =
1
x
z hospitala:
ln(x)
1
x
−x
2
lim (
) = lim
= lim
= lim (−x) = 0
1
x
−1
x
2
x
x−>0
+
13 gru 19:51