Rozwiąż układ równań:
MM: 12x+4y=12
8x−12y=8
13 gru 17:32
Janek191:
3 x + y = 3 ⇒ y = 3 − 3 x
2 x − 3 y = 2
−−−−−−−−−−−−
2 x − 3*( 3 − 3 x) = 2
2 x − 9 + 9 x = 2
11 x = 11
x = 1
====
y = 3 − 3*1 = 0
=============
13 gru 17:39
MM: 3x+y=3
y=3−3x
13 gru 17:46
Janek191:
Oba równania wyjściowe zostały podzielone obustronnie przez 4.
13 gru 17:50
MM: chodziło mi o takie zapisanie 3x+y=3
y=3−3x
13 gru 17:54
PW: Zastanawiam się, jaki jest sens sprawdzania czy adept umie podzielić obie strony równania
przez 4. Kto wymyśla takie trudne zadania?
13 gru 17:54