Rachunek prawdopodobieństwa
nieumiemmaty: Spośród wszystkich liczb trzycyfrowych, w których zapisie użyto tylko cyfr 1, 0, 2 losujemy
jedna liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana liczba : a)nie dzieli się przez 10
b)jest
nieparzysta lub większa od 200.
13 gru 17:25
Janek191:
I Ω I = 2*3*3 = 18
a)
A' = { 10,20,100,110,120,200,210,220}
I A I = 18 − 8 = 10
13 gru 17:34
Mila:
|Ω|=2*3*3=18
Wypisz te które się dzielą, jest ich mniej.
13 gru 17:36
nieumiemmaty: a jak obliczyłeś omegę?
13 gru 17:37
Mila:
Janku − liczby trzycyfrowe maja być.
13 gru 17:38
Mila:
{0, 1,2}
pierwsza cyfra różna od zera( 2 mozliwości wyboru), pozostałe dwie dowolne.
2*3*3
13 gru 17:40
Janek191:
Fakt

więc
A ' = { 100, 110, 120, 200,210,220 }
13 gru 17:41