matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Asymptoty
Wojt:
2
Wyznacz asymptotę ukośną wykresu funkcji f(x)=arcctg(x−
)
x
13 gru 17:17
Wojt:
?
13 gru 21:17
Blee:
no i w czym problem
13 gru 21:17
Azmuth:
Postać as. ukośnej ... y = ax +b
f(x)
a = lim x−> ±
∞
x
b = lim x−> ±
∞
(f(x) − ax)
13 gru 21:22