boki czworokąta
bla bla:

W czworokącie ABCD dane sa długości przekątnych AC=15 i BD=10. Oblicz obwód czworokąta którego
wierzchołkami sa środki kolejnych boków czworokąta ABCD. Odpowiedź uzasadnij.
15 lut 22:21
Eta:
z podobieństwa trójkątów w skali k= 2
długości boków tego czworokąta mają miarę
12dł. przekątnych do których są równoległe
to podstawowe twierdzenie
15 lut 22:33
bla bla: nigdy nie widziałam co do czego jest podobne

czyli wychodzi, że jest to równoległobok

tak jest w każdym wypadku czy sobie to wymyśliłam
15 lut 22:44
Godzio: dokładnie
15 lut 22:47
Godzio:

jeśli połączymy środki 2 boków trójkąta to odcinek łączący te środki jest równoległy do 3 boku
i jego długość = połowie tego boku
15 lut 22:48
bla bla: ok. Dziekuje
15 lut 22:49
bla bla: aaa tak. Już wszyściutko widze
15 lut 22:51