prawdopodobieństwo
ag03: Rzucamy dwa razy kostka. Wypisz wyniki sprzyjąjace zdarzeniom: A− suma oczek jest równa 8, B−
iloczyn oczek jest równy 12. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A, B, A', B', A∩B, A∪B. Udało
| | 5 | | 1 | |
mi się tylko obliczyć P(A)= |
| i P(B)= |
| |
| | 36 | | 9 | |
13 gru 16:42
6latek: A'= 31
B'= 32
A=(2,6) (6,2) (3,5)(5,3) (4,4)
B= (2,6)(6,2)(3,4)(4,3)
A∩B= (2,6)(6,2)
sume wypisz sam/a
13 gru 16:54
ag03: A to jak mogę opisać prawdopodobieństwo A' i B' ?
13 gru 16:57
6latek: | | 31 | |
no skoro masz dla A' zdarzen sprzyjajacych 31 to P(A')= |
| |
| | 36 | |
13 gru 16:58
ag03: No tak ale skoro zdarzenie A−suma oczek jest równa 8 to A'−suma oczek jest równa co najmniej 8
13 gru 17:01
ag03: dobrze myślę
13 gru 17:03
6latek: Wiesz ja rozumuje tak
Skoro cala przestrzen zdzarzen wynosi 36 to dopelnienie do A wynosi 31
Moze ktos jeszcze sie wypowie
13 gru 17:05
ABC: zdarzenie A' to "suma oczek nie jest równa 8" ten z zerówki dobrze gada
13 gru 17:07
ag03: aaaa ok, to zaś B'− iloczyn oczek nie jest równy 12
13 gru 17:10
6latek: Witaj

Jednak dobrze wydedukowalem .
13 gru 17:10
ABC: ag03 tak , witaj 6−latek
13 gru 17:17