działania
Wiola: W podanym zapisie znaki zastąpiły cyfry. Różnym cyfrom odpowiadają różne znaki, a tym samym
znakom odpowiadają te same cyfry. Na ile sposobów można rozwiązać to zadanie?
Wskaż poprawną odpowiedź.
A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
Kwadrat kwadrat trójkąt
x trójkąt
= trójkąt kółko trójkąt
13 gru 16:01
ite:
wg mnie B
13 gru 16:10
PW: Iloczyn jedności pozwala wywnioskować, że
(1) Δ=1
lub
(2) Δ=5
lub
(3) Δ=6.
(1) nie jest prawdą, gdyż dla Δ=1 iloczyn byłby równy mnożonej liczbie (a nie jest).
W przypadku (2) byłoby
115
5
−−−−−
575
− zgodnie z warunkami zadania. Liczba "kwadrat" nie może byc większa niź 1, bo wynik byłby
czterocyfrowy.
W przypadku (2)
116
6
−−−−−−
696
− też zgodnie z warunkami zadania.
13 gru 16:39
ite: no i jest odpowiedź
13 gru 17:23