wielomian
nikola:
Dany jest wielomian
w(x) = a1x5 + a2*x4 + a3*x3 + a4*x2 + a5*x
Wiedząc, że : w(3)=2,w(6)=4,w(12)=8,w(15)=10
Oblicz w(9)nie obliczając współczynników
13 gru 15:24
Adamm:
w(9) może być dowolną liczbą rzeczywistą
można się było tego spodziewać, bo mamy 4 równania, a 5 niewiadomych
13 gru 15:32
Mila:
A w(0) nie pomaga?
13 gru 15:50
Adamm:
@Mila nie
13 gru 16:04
ABC: Mila no jasne że pomaga

Robiłem ze 2 dni temu podobne tutaj

rozważmy wielomian pomocniczy
P(x)=w(x)−(2/3)x
mamy P(0)=0, P(3)=0, P(6)=0, P(12)=0, P(15)=0
stąd P(x)=a
1x(x−3)(x−6)(x−12)(x−15)
P(9)=a
1*9*6*3*(−3)*(−6)=a
1*54
2
w(9)=P(9)+(2/3)*9=P(9)+6=2916 a
1+6
13 gru 16:08
Adamm:
| | 3 | |
W(x) = |
| x+α*x(x−3)(x−6)(x−12)(x−15) |
| | 2 | |
i to wszystko co można powiedzieć, α jest dowolne
13 gru 16:08
ABC: Dla ustalonego a1 wielomian ten przyjmuje dla x=9 JEDNĄ konkretną wartość 2916 a1+6
13 gru 16:16
Mila:
I pięknie
13 gru 16:18