Oblicz prawdopodobienstwo ze szostka po raz 5 wypadnie w 12 rzucie
artur: czesc, co potrzebuje wiedziec aby wykonac to zadanie:
"Rzucamy kostka do momentu wyrzucenia po raz piaty szostki.
Obliczyc prawdopodobienstwo, ze nastapi do w dwunastym rzucie"
Czy to bedzie tak?
| 1 | |
| = szansa na wypadniecie 6 |
| 6 | |
| 5 | |
| = szansa na inne numerki |
| 6 | |
n = 12 rzut
co musze wiencej wiedziec?
13 gru 14:03
Blee:
to co masz wystarczy ... pytanie −−− jak skorzystasz z tej wiedzy, aby obliczyć
prawdopodobieństwo że DOKŁADNIE w 12 rzucie wypadnie DOKŁADNIE piąty raz cyfra 6
13 gru 14:23
Blee:
mogę Ci wskazać drogę ... ale chyba lepiej jeżeli sam spróbujesz to wywnioskować
13 gru 14:24
13 gru 15:36
13 gru 15:38
Bleee:
Źle

To co policzyłem to prawdopodobieństwo że w 12 rzutach będzie 6 (czemu 6

) sukcesów.
Wiec rozpatruje także sytuację gdzie ostatni (12 rzut) będzie porażka.
13 gru 16:30
artur: nie wiem
13 gru 16:35
artur: | | 1 | |
cały czas jest prawdopodobieństwo |
| że wypadnie 6tka. |
| | 6 | |
13 gru 16:43
Bleee:
Musisz rozwazyc:
Cztery sukcesów w 11 rzutach
I to pomnożyć przez szansę wypadniecia sukcesu w ostatnim wrzucie
13 gru 16:50
13 gru 16:52
13 gru 16:54
artur: a w przyp zadania
'Rzucamy monetą tak długo aż wyrzucimy ósmy raz reszkę. Obliczyć
prawdopodobieństwo, że nastąpi to w dwudziestym rzucie.'
bedzie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
*( |
| )7*( |
| )12*( |
| )  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 gru 18:06
artur: helppp
13 gru 21:29