Granica funkcji
Mar99: Oblicz granuce funkcji lim ((x+3)e1x−x)
x→∞
13 gru 12:51
grzest:
| | 3 | |
limx→∞[(x+3)e1/4−x]=limx→∞x[(1+ |
| )e1/4−1]= |
| | x | |
| | (1+3/x)e1/4−1 | | −3/x2e1/x+(1+3/x)e1/x(−1/x2) | |
=limx→∞ |
| =H= |
| =4. |
| | 1/x | | −1/x2 | |
H oznacza zastosowanie reguły de l’Hospitala.
13 gru 13:34
Mar99: A skąd bierze sie e14
13 gru 13:49
ICSP: Dlatego
i w konsekwencji
lim
x→∞ ((x + 3)e
1/x − x) = 4
13 gru 14:33
grzest: Korekta:
W miejscu gdzie jest e1/4 powinno być oczywiście e1/x. Zwykła literówka.
13 gru 14:57