Wartości funkcji
Eguardo: Znajdź najmniejszą i największą wart funkcji e
x2 w przedziale [−2,2]
Obliczylem pochodną e
x *2x
Wartości z pochodnej dla (−2) e
−2−4
Dla (2) e
2+4
Ekstremum f(0)=0

Coś mi tu nie gra
12 gru 23:42
Blee:
a to dlatego, że .... ŹLE policzona pochodna

"gdzie zniknął
2 w potędze

"
12 gru 23:44
Blee:
druga sprawa ... jeżeli nawet pochodna to e
x*2x
to czemu podstawiając wartości masz e
−2−4 oraz e
2+4
12 gru 23:45
Blee:
PS ... można było także na samym początku pokazać, że badana funkcja jest funkcją PARZYSTĄ
12 gru 23:45
ABC: gorzej że kolega na krańcach przedziału liczy wartości pochodnej , a nie wyjściowej funkcji.
12 gru 23:46
Blee:
ABC ... myślałem że wartości do pochodnej podstawił w celu sprawdzenia czy w przedziale będzie
jakieś ekstremum
12 gru 23:50
Eguardo: Czyli pochodna to ex2 *2x
Wartości tu i tu e4
To wtedy jaka odp?
12 gru 23:51
ABC: a co mówi algorytm znajdowania wartości najw. i najm. na przedziale domkniętym?
1)obliczamy wartości funkcji na krańcach przedziału
2) badamy czy wewnątrz przedziału są punkty krytyczne (podejrzane o ekstremum) − nie musimy
nawet sprawdzać czy tam istotnie jest ekstremum− jeśli są obliczamy wartości funkcji w tych
punktach
3)spośród wartości uzyskanych w 1) i 2) wybieramy największą i najmniejszą
12 gru 23:58
Eguardo: Ale skoro funkcja jest parzysta to dla − 2 i 2 wartość jest ta sama to jak mam to podać
13 gru 00:03
ABC: normalnie z pkt 1) uzyskałeś f(−2)=e
4 , f(2)=e
4
z pkt 2) uzyskałeś f(0)=1
ponieważ 1<e
4 to 1 jest wart. najm a e
4 wart. najw. w tym przedziale
13 gru 00:06
Eguardo: Aaaa faktycznie hah patrzyłem w swoje notatki i coś mi dalej nie grało a tam zamiast 1 miałem 0
Dziekowac baardzo
13 gru 00:09