Znajdź funkcje odwrotną
Mm: Mam funkcje f(x) = 2 +[log
2(x
3−1)]
5
Trzeba znaleźć funkcje odwrotną f
−1(x)
Proszę o pomoc
Dziedzina mi wyszła x>1
Nie wiem czy dobrze liczę za f(x) dałam i mam
5log
2(x
3−1)=y−5
5(2
y−5)=x
3−1
5(2
y−5)−1=x
3
I jeśli to jest dobrze to co dalej
12 gru 23:08
Janek191:
y − 2 = [ log2(x3 − 1)]5
5√y − 2 = log2 (x3 −1)
x3 − 1 = [5√y − 2]2
x3 = [ 5√ y − 2]2 + 1
itd.
12 gru 23:23
Mm: Jejku zgubiłam się skąd to i dlaczego. Skąd ta trzecia linijka

Bo własność logarytmu jest
a
c=b
Ale dobra jak to tak ma być niech będzie i jestem za zielona żeby zrobić dalej

doprowadzam
do postaci x=...? Czy y
12 gru 23:33
ABC: Janek co to za przejście między drugą a trzecią linijką?

chyba powinno być
2
5√y−2=2
log2(x3−1)
2
5√y−2=x
3−1
2
5√y−2+1=x
3
3√25√y−2+1=x
12 gru 23:39
Mm: Dobra czyli jednak z własności... Super dzięki wielkie♥
12 gru 23:46
Janek191:
Pomyłka

Powinno być jak w poście z 23.39.
13 gru 12:36