Wzór pochodnej
Han: Mam pytanie co do tego zadania:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2077.html
jakiego wzoru używa się przy przekształceniu (ax
2+bx+c) do (2ax+b)
bo w tej sytuacji trzeba skorzystać z jakiegoś wzoru a nie ma takowego z dwoma plusami.
12 gru 22:18
Eta:
(ax2+bx+c)' =2ax+b
12 gru 22:20
Jerzy:
Słyszałeś/aś coś o pochodnej funkcji ?
12 gru 22:21
Eta:
(ax2)'=2ax
(bx)'=b
(c)'=0
+−−−−−−−−
(ax2+bx+c) =2ax+b
Pochodna sumy = sumie pochodnych każdego składnika
12 gru 22:22
Han: Jerzy odpuszczę sobie odpowiedź
Eta z tym że nie ma go w standardowych wzorach, chodzi mi dokładnie o tą sytuacje
(x
−4−2x
2−2x)
gdyby tu był tylko jeden minus to użyłbym wzoru na odejmowanie ale niestety nie mogę więc co z
tym zrobić i dlaczego?
12 gru 22:25
Han: czy w takim razie liczę pochodną każdego składnika oddzielnie? To jest jakaś szczególna
sytuacja? Z tego co się orientuję powinno się szukać wzoru dla całej pochodnej.
12 gru 22:28
Jerzy:
O co ty kuź... pytasz ? ( x4 − 2x2 − 2x)' = 4x3 − 4x − 2 .... i co pier..... o znakach ?
12 gru 22:31
Jerzy: A może ty nie wiesz, że: a − b = a + (−b) ?
12 gru 22:33
Han: Mniej nerwów i więcej kultury.
gdyby to była sytuacja (x−4)'−(2x2)'−(2x)' to sprawa jest oczywista liczy się każdą pochodną
oddzielnie.
w sytuacji (x−4−2x2)' używa się wzoru na odejmowanie, moje pytanie jest proste i brzmi czy w
sytuacji
( x4 − 2x2 − 2x)' mogę po prostu pochodne rozdzielić i policzyć pojedyńczo.
12 gru 22:37
12 gru 22:40