wielomian
Karol : wielomian w(x) = x3 + 4x2 + x − 6 jak to rozłożyć? bo wyciąganie przed nawias chyba nie
zadziała
12 gru 21:59
Eta:
W(x)=(x−1)(x+2)(x+3)
12 gru 22:02
Karol : Ale skąd to?
12 gru 22:03
ABC: suma współczynników 1+4+1−6=0 więc 1 jest pierwiastkiem, podzielić przez (x−1) itd.
12 gru 22:06
Mila:
W(x)=x3 + 4x2 + x − 6
Szukamy pierwiastka wymiernego wśród dzielników liczby 6.
w(1)=1+4+1−6=0⇔x=1 jest pierwiastkiem wielomianu⇔jest podzielny przez (x−1)
Schemat Hornera:
1 4 1 −6 x=1
1 5 6 0
W(x)=(x−1)*(x2+5x+6)
dalej sam, licz Δ i rozkładaj
12 gru 22:08
Eta:
(x3−x2)+(5x2−5x) +(6x−6)
x2(x−1)+5x(x−1)+6(x−1)
(x−1)(x2+5x+6) i x2+5x+6 = (x+2)(x+3)
12 gru 22:09