wielomian
filip : W(x) = x4−(x+2)2
nie wiem jak to rozłożyć taki wielomian, ktoś ma jakiś pomysł?
12 gru 21:43
Jerzy:
Wskazówka: a2 − b2 = (a + b)(a − b)
12 gru 21:50
Eta:
a2−b2=(a−b)(a+b)
W(x)= (x2−(x+2))(x2+x+2) = (x2−x−2)(x2+x+2)= (x−2)(x+1)(x2+x+2)
12 gru 21:50
Mila:
W(x)=[x
2−(x+2)]*(x
2+x+2)=(x
2−x−2)*(x
2+x+2)
Dalej:
x
2−x−2=0
Δ=1+8=9
x=−1 lub x=2
w(x)=(x+1)*(x−2)*(x
2+x+2)
==================
12 gru 21:54
Eta:
2 sposób
x4−x2−4x−4 = x2(x2−1) −4(x+1) =x2(x+1)(x−1)−4(x+1)= (x+1)(x3−x2−4)
x3−x2−4=(x−2)(x2+x+2) bo w(2) = 8−4−4=0
i podziel Hornerem
Odp: W(x)=(x+1)(x−2)(x2+x+2)
Widzisz ile liczenia ... jak nie znasz wzoru a2−b2(a−b)(a+b)
12 gru 22:00