trudne
Oscar mat: Na boku AB równoległoboku ABCD zaznaczono punkt E, przy czym prosta CE przecina
przekatną BD w punkcie K tak że |BD|=6|BK|
Na boku AD zaznaczono punkt F, przy czym prosta CF przecina przekątną BD w punkcie L
tak że |BD|=4|DL|
Wyznacz wartość ilorazu (|AE|*|AF|) / (|EB|*|FD|)
W żaden sposób nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem, pomoże ktoś?
12 gru 21:14
Eta:

1/ rysunek i wprowadź oznaczenia zgodne z treścią
2/ przekątne równoległoboku przecinają się w punkcie S i dzielą na połowy
3/ dorysuj odcinki SM i SN równoległe odpowiednio do CE i CF
4/ poproś 4 razy Talesa ( i zaznacz następne dane na rysunku
i wszystko będzie jasne
Odp: wartość tego ilorazu =
8
12 gru 21:47
Eta:
Na rysunku pomyłkowo wpisałam 3x a ma być 2x
bo |BD|=6x to |BS|=3x więc |KS|=2x
12 gru 21:55