Geometria analityczna
Adikson : Prosta k jest nachylona do osi OX pod kątem 120' i przechodzi przez punkt P. podaj równanie
prostej w postaci ogólnej.
12 gru 20:48
Janek191:
a = tg 120o = tg( 90o + 30o) = −ctg 30o = − √3
zatem
y = − √3x + b P = ?
12 gru 20:51
Eta:
a=tg120= −ctg30o= −√3
y=a(x−xP)+yP , P(xP, yP)= ? nie podałeś współrzędnych
12 gru 20:54
Adikson : punkt P wynosi (−√3,√3 )
12 gru 20:57
Eta:
No to podstaw do wzoru ...
12 gru 20:58
Adikson : ok
12 gru 21:00
Eta:
Odp: √3x+y+3−√3=0
================
12 gru 21:00