Całka
Wercia321: Obliczyc lim { n→
∞} ∫ (od 0 do 1−1/n) x
1+1/n dx
Ktoś pomoze

w nawiasie sa granice całkowania bo niestety nie umiem ich inaczej tu napisac
12 gru 20:45
Adamm:
∫01−1/n x1+1/n dx = ∫01 1[0, 1−1/n](x) x1+1/n dx → ∫01 x dx = 1/2
12 gru 21:38
Wercia321: skad sie bierze przejscie tam gdzie jest strzałka?
12 gru 23:09
12 gru 23:14
Adamm:
może to lekki "overkill"
policz całkę, weź granicę
będzie bardziej elementarnie
12 gru 23:16
Wercia321: jak licze całke a potem granice to wychodzi mi 0
cos robie zle?
12 gru 23:24
Wercia321: juz znalazłam bład
12 gru 23:25
Adamm:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫01−1/n x1+1/n dx = |
| (1−1/n)2+1/n → |
| *12 = |
| |
| | 2+1/n | | 2 | | 2 | |
co robisz źle? nie wiem
12 gru 23:26