matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie prostej w postaci ogólnej
mati398:
1
Dana jest prosta k: y=
x+1. Napisz równanie prostej w postaci ogólnej, która będzie
3
równoległa do prostej k i będzie przechodziła przez punkt P(2,−1).
12 gru 20:39
Janek191:
1
m : y =
x + b
3
1
− 1 =
*2 + b
3
5
b = −
3
1
5
y =
x −
/ * 3
3
3
3 y = x − 5 x − 3 y − 5 = 0 ===========
12 gru 20:47
Eta:
1
1
k: y=
x+1 , a
1
=
3
3
1
k∥p ⇔ a
1
=a
2
=
3
1
p: y=
(x−x
P
)+y
P
3
dokończ i zapisz równanie w postaci ogólnej ... Odp: p : x−3y−5=0
=============
12 gru 20:50
Eta:
W karcie wzorów masz taki : p : y=a(x−x
o
)+y
o
gdzie P(x
o
,y
o
) ∊ p
12 gru 20:51