Zerowa przestrzeń macierzy
Grafoman: Dlaczego zerowa przestrzeń macierzy jest podprzestrzenią przestrzeni Rn? (n w skrypcie
oznacza kolumny macierzy).
12 gru 18:55
zombi: Bo zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru? Jeśli oczywiście zerowa przestrzeń macierzy,
oznacza pusty zbiór.
12 gru 19:20
zombi: A sorka doczytałem, że chodzi o podprzestrzeń, A coś dokładniej masz rozpisane?
12 gru 19:20
Grafoman: Przestrzeń zerowa N(A)
,,Jest to przestrzeń rozwiązań x jednorodnego układu równań Ax=0, czyli:
N(A)={x∊Rn | Ax=0}
Łatwo sprawdzić, że jest to podprzestrzeń przestrzeni Rn".
12 gru 19:47
Adamm:
ogólnie pokazuje się to dla przekształceń liniowych jednej przestrzeni liniowej w drugą
φ:V→W jest przekształceniem liniowym, to Ker(φ) = {x∊V : φ(x) = 0} jest podprzestrzenią liniową
przestrzeni V
faktycznie, niech x, y∊Ker(φ), α∊R
wtedy φ(x+y) = φ(x)+φ(y) = 0+0 = 0, zatem x+y∊Ker(φ)
φ(αx) = αφ(x) = α0 = 0, zatem αx∊Ker(φ)
więc Ker(φ) jest podprzestrzenią liniową V
12 gru 19:55