Zmienna losowa
Becia: Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem:
Oblicz wariancję zmiennej losowej x, której funkcja gęstości dana jest wzorem:
| | ⎧ | Ax dla 0≤x≤2 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 dla pozostałych x | |
Wynik podać z dokładnością do 4 miejsc po przecinku.
12 gru 17:41
ABC: Becia w czym jest problem? nie umiesz wyznaczyć A, czy nie znasz wzorów na momenty dla ciągłych
zmiennych losowych?
12 gru 17:44
Rownie: Kilkoro znajomych rozwiązało to zadanie i każdemu wyszedł inny wynik. Chciałabym być pewna, że
mój wynik jest w porządku.
Uzyskałam rezultat 0,2223
Byłabym wdzięczna za pomoc.
12 gru 17:46
Pytający:
2/9 ≈ 0,2222
12 gru 18:01
Rownie: Czy można wstawić całe rozwiązanie lub zdjęcie rozwiązania na innej stronie? Próbuję dojść do
tego, gdzie popełniłam błąd. Dziękuję.
12 gru 18:03
ABC: 2/9 jak zaokrąglamy do 4 miejsc to 0,2222

wyniki pośrednie A=1/2 , wartość oczekiwana= 4/3 tak ci wyszło?
12 gru 18:03
Rownie: Wyszło 4/3 i przyjęłam za to 1,3333... Może na tym polegał błąd.
12 gru 18:06
ABC: trzeba na ułamkach te całki liczyć, a zaokrąglić dopiero na końcu
12 gru 18:06
Rownie: Dzięki!
12 gru 18:11
Rownie: A nie wiecie jak by to excel policzył?
12 gru 18:12
Pytający:
Excel by Ci pokazywał zaokrąglenia, ale "pod maską" miałby raczej dobre wartości (no chyba że
byłoby ręcznie wpisane 1.3333 zamiast 4/3 itp.).
12 gru 18:18