Rachunek prawdopodobieństwa
Lil01: Ile jest liczb pięciocyfrowych parzystych o różnych cyfrach w których zapisie użyto tylko cyfr:
0,1,2,3, i 4? Ile jest takich liczb nieparzystych ?
12 gru 17:31
Pytający:
| |
// wybór parzystej spośród 0,2,4 na ostatnią pozycję |
| |
4! // dowolnych ustawień pozostałych 4 cyfr
// liczby mają być pięciocyfrowe, więc trzeba odjąć przypadki, gdy 0 jest na pierwszej pozycji
1 // 0 na pierwszej pozycji
| |
// wybór parzystej spośród 2,4 na ostatnią pozycję |
| |
3! // dowolnych ustawień pozostałych 3 cyfr
| | | | | |
• nieparzyste: | *4!−1* | *3!=36 |
| | | |
| |
// wybór nieparzystej spośród 1,3 na ostatnią pozycję |
| |
4! // dowolnych ustawień pozostałych 4 cyfr
// liczby mają być pięciocyfrowe, więc trzeba odjąć przypadki, gdy 0 jest na pierwszej pozycji
1 // 0 na pierwszej pozycji
| |
// wybór nieparzystej spośród 1,3 na ostatnią pozycję |
| |
3! // dowolnych ustawień pozostałych 3 cyfr
12 gru 17:45
Lil01: dziekuję
12 gru 18:08
PW: To samo można policzyć trochę inaczej, a właściwie inaczej o tym opowiadając

Wszystkich ciągów 5−elementowych o różnych elementach należących do zbioru {0, 1, 2, 3, 4}
jest 5!.
Liczb pięciocyfrowych jest mniej − nie należy liczyć ciągów o pierwszym elemencie "0", tak
więc liczb opisanych w zadaniu jest
5!−4! = 120 − 24 = 96.
Wśród nich jest 4! = 24 liczb o ostatniej cyfrze "0". Pozostałych liczb jest
96−24 = 72.
Wśród tych 72 liczb jest tyle samo parzystych co nieparzystych (jedne z nich kończą się cyfrą
"2" lub "4", drugie − cyfrą "1" lub "3"), a więc po 36.
Wniosek: Parzystych liczb opisanych w zadaniu jest 24+36 = 60, nieparzystych jest 36.
12 gru 18:48
Eta:
To jeszcze tak ( bez silni

parzyste kończące się 2 lub 4
na pierwsze miejsce jedna z 3 ( bo bez zera i bez ostatniej)
na drugie miejsce już z zerem ale bez pierwszej i ostatniej
na trzecie .....
na czwarte....
na piąte...
i mamy 3*3*2*1*2 = 36 takich liczb
i jeszcze gdy na ostatnim miejscu 0
mamy; 4*3*2*1*1 = 24 takich liczb
R−m 36+24= 60 parzystych
=======================
Wszystkich takich liczb mamy : 4*4*3*2*1= 96
więc nieparzystych jest : 96−60=36
=========================
13 gru 00:15
PW: Lubię takie proste rozwiązania!
13 gru 10:26
Mila:
Teraz na piechotę:
{0,1,2,3,4}
Parzyste:
(x
1,x
2,x
3,x
4,0) − 4*3*2*1=24
| | | |
(x1,x2,x3,0,2)− | *3*2*1=18 |
| | |
| | | |
(x1,x2,x3,0,4)− | *3*2*1=18 |
| | |
| |
−wybór jednego miejsca na 0 (druga lub trzecia lub czwarta cyfra w liczbie) |
| |
24+2*18=60− liczba parzystych liczb
Nieparzyste: ostatnia cyfra nieparzysta
| | | |
(x1,x2,x3,x4,1) − | *3*2*1=18 |
| | |
2*18=36 − liczba nieparzystych
13 gru 14:36