Rozwiąż równanie.
BoosterXS: Mógłby ktoś podpowiedzieć z tym zadaniem?
x2−12*log(x) = 100
12 gru 16:33
BoosterXS: xlog100 − log√x = 100
xlog 100 √x = 100
i nie wiem jak dalej
12 gru 16:42
ABC: zlogarytmować stronami przy podstawie logarytmu 10
12 gru 16:43
Mila:
x>0
logarytmujemy obustronnie
| | 1 | |
[2− |
| *log(x)]*log(x)=log100 |
| | 2 | |
log(x)=t
−t
2+4t−4=0
t
2−4t+4=0
(t−2)
2=0
t=2
log(x)=2
x=10
2
x=100
Sprawdź, czy L=P
12 gru 16:44
BoosterXS: Bardzo dziękuję, czy zawsze możemy logarytmować stronami
czy musimy przyjąć jakieś założenia przy takiej operacji?
12 gru 17:14
Mila:
Logarytmujemy liczby dodatnie
12 gru 17:56