nierówność logarytmiczna
BoosterXS: Mógłby ktoś pomóc z rozwiązaniem nierówności?
log12 (x) * log13 (x) <= log13 116
12 gru 14:39
Blee:
.....
log
2x*log
3x ≤ log
316
1) niech log
3x > 0 (czyli x>1 ; więc także log
2x > 0)
log
2x ≤ log
x16
(log
2x)
2 ≤ 4
log
2x ≤ 2
x ≤ 4 ⇒ x ∊ (1;4>
2) niech log
3x<0 (czyli x<1)
ROZWIĄŻ SAMODZIELNIE
12 gru 15:00
BoosterXS: Skąd się wzięło log2x*log3x ≤ log316
12 gru 15:23
Blee:
własności logarytmów się kłaniają
log1/ab = −logab
log1/a(1/b) = −loga(1/b) = logab
12 gru 15:25
12 gru 15:28
BoosterXS: dzięki
12 gru 15:45
BoosterXS: @Blee tak się zastanawiam po co sprawdzamy log2x > 0?
12 gru 17:38
BoosterXS: @Blee tak się zastanawiam po co sprawdzamy log2x > 0?
12 gru 17:38