heeelp
salimali: Znajdz rownania tej stycznej do wykresu funkcji f(x)= x − 2/x2 która jest prostopadła do
prostej określonej równaniem y= −2/3x + 1
12 gru 13:25
DM:
4
f'(x) =
+ 1
x3
szukana prosta: y = 1,5x + b
Pochodna funkcji zwraca nam współczynnik alfa stycznej do wykresu. Pytamy się zatem, dla
jakiego
argumentu x pochodna zwróci nam współczynnik 1,5?
4
+ 1 = 1,5
x3
4
1
=
⇔ x = 2
x3
2
zatem nasza prosta przechodzi przez punkt P(2,y)
a y możemy odczytać z wartości funkcji wyjściowej
4
+ 1 = 1,5
23
czyli mamy punkt P(2;1,5)
podstawiamy:
1,5 = 1,5(2) + b
b = −1,5
zatem równanie prostej to: y = 1,5x − 1,5