Prawdopodobieństwo w rzutach kostką
emil: Hej, chciałbym dowiedzieć się jak wykonać następujące zadanie, oraz czy dobrze myślę:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że w 10 rzutach kostką wypadnie parzysta liczba oczek co
najwyżej 4 razy.
Czy wykorzystać tutaj schemat Bernoulliego?
Myślałem nad czymś takim:
n=10=>liczba rzutów;
k=3 => liczba sukcesów;
| | 3 | | 1 | |
p= |
| = |
| => prawdopodobieństwo sukcesu; |
| | 6 | | 2 | |
| | 1 | |
q=1−p= |
| => prawdopodobieństwo porażki; |
| | 2 | |
Liczyć to dla P
10(1),P
10(2) i P
10(3) i zsumować prawdopodobieństwa, czy samo P
10(3)
wystarczy?
12 gru 10:57
ABC: zsumować ale nie zapomnieć o przypadku "wypadnie zero razy"
12 gru 11:05
emil: A P10(4) też się wlicza?
12 gru 11:16
ABC: co najwyżej 4 → ≤4 więc się wlicza
12 gru 11:24
emil: A jak mamy treść "gdy orzeł wypadnie 3 lub 4 razy" przy danej ilości rzutów, to analogicznie?
Co się zmienia?
12 gru 11:27
Jerzy:
To sumujesz tylko te dwa przypadki.
12 gru 11:38
emil: Pn(3)+Pn(4)?
12 gru 11:40
Jerzy:
Tak.
12 gru 11:49
emil: Rzucasz kostką do momentu gdy nie wyrzucisz 2 lub 4 oczek, oblicz prawdopodobieństwo,
że nastąpi to w 6 rzucie.
| | 1 | | 5 | |
A tutaj n=6, k=1, p= |
| , q= |
| ? |
| | 6 | | 6 | |
Potem P
6(1)*2?
12 gru 12:14
emil: dobrze?
12 gru 18:29
ABC: musisz w pierwszych pięciu rzutach mieć 1,3,5,6 a w szóstym 2 lub 4
12 gru 18:32
emil: Jakas podpowiedz jak rozpisac?
12 gru 21:07
emil:
od P
6(1) do P
6(5) + ...
P
6(6)?
12 gru 21:45
emil: pomoze ktos?
13 gru 10:25
Blee:
masz za 6−tym razem dopiero wyrzucić 2 lub 4
więc 5 razy wyrzucasz 'inną' i w 6−tym losujesz 2 lub 4
koooniec
tutaj NIE MA schematu Bernulliego
13 gru 10:30