Dowód na proste prostopadłe i równoległe
DM: Dzień dobry,
gdzie mogę znaleźć dowód że jeśli proste są do siebie prostopadłe to iloczyn ich
współczynników kierunkowych daje −1, a jeśli są równoległe to współczynniki te są równe?
znalazłem taki film:
https://www.youtube.com/watch?v=PQtPbCMfzZg
a czy można to udowodnić jeszcze w inny sposób?
Pozdrawiam.
12 gru 10:27
Blee:
oczywiście że można ... np wykorzystując pochodne
12 gru 10:57
DM: Blee, poratowałbyś jakimś linkiem?
12 gru 11:01
Satan: Dajmy na to dwie proste:
Ax + By + C = 0
Dx + Ey + F = 0
Gdzie A, B, D, E ≠ 0
| | | |
Wektor kierunkowy pierwszej prostej: | |
| | |
| | | |
Wektor kierunkowy drugiej prostej: | |
| | |
Skoro są prostopadłe, to przecinają się pod kątem 90 stopni, więc cos α = 0
Skorzystajmy z iloczynu skalarnego wektorów:
AB o CD = |AB| * |CD| * cos α
Stąd:
| AB o CD | |
| = cos α |
| |AB| * |CD| | |
Wiemy, że cos α = 0
Stąd wystarczy licznik przyrównać do 0:
BE + AD = 0
Stąd BE = −AD
| | A | |
Współczynnik kierunkowy prostej Ax + By + C = 0 jest równy: − |
| co łatwo wykazać. |
| | B | |
| | D | |
Analogicznie współczynnik kierunkowy prostej Dx + Ey + F = 0 jest równy: − |
| |
| | E | |
Wracając do równania:
BE = −AD
A to z kolei jest iloczyn współczynników kierunkowych

Wydaje mi się, że to również poprawne
uzasadnienie.
12 gru 11:45
DM: No tak też myślałem xD
Dziękuje
12 gru 11:51
Satan: Przy równoległości wykorzystajmy to, że w takim razie wektory kierunkowe muszą być sobie równe:
Wektory są sobie równe, gdy odpowiednie współrzędne są sobie równe:
B = E
−A = −D ⇒ A = D
| | A | | D | |
I znowu współczynniki kierunkowe to: − |
| i − |
| |
| | B | | E | |
Podstawiając odpowiednio otrzymujemy przekształcenie jednego współczynnika na drugi
12 gru 11:55