Całki określone
Maja: Proszę o pomoc, bo kompletnie nie mam pojęcia o co chodzi
1.Oblicz przestrzeń pomiędzy wykresami:
a)f(x)=x
2+4x g(x)=x+4
b)y=x
2 y=−x
2+1
c)xy=6. x+y−7=0
d)f(x)=4−x
2. g(x)=x
2−2x
Ogolnie tych przykładów mam podane około 20, ale prosze o pomoc w wytłumaczeniu mi tego na
kilku pierwszych, to może zrozumiem i resztę zrobię sama. Z góry dziekuje
12 gru 00:32
Blee:
"1.Oblicz przestrzeń pomiędzy wykresami:"
innymi słowy −−− oblicz pole obszaru pomiędzy funkcjami
czyli −−− liczymy całki oznaczone od punktów przecięcia się tych funkcji ze sobą
12 gru 00:36
Blee:

więc:
krok 1: wyznaczasz punkty przecięcia się funkcji (zielone kropki)
krok 2: robisz wykresy aby 'zobrazować' sytuację
krok 3: liczysz całkę oznaczoną ∫
1b ( g(x) − f(x) ) dx
12 gru 00:39
Blee:
w kroku 3 oczywiście nie powinno być w całce 1 tylko a
12 gru 00:40
Maja: Punkty przecięcia wyszły mi x1=−4 i x2=1 i później pole to
S=∫
−41 (x+4−(x
2+4x))dx=[x
2/2+4x−(x
3/3+2x
2)]
−41
I teraz kompletnie nie wiem co dalej, bo zazwyczaj liczyłam przykłady, ze na dole w całce było
0
12 gru 01:10
Maja: Mam po prostu najpierw za x podstawić 1 i od tego odjąć to samo tyle, że za x wstawić −4?
12 gru 01:22
Blee:
tak ... dokładnie tak masz zrobić
12 gru 01:28
Maja: A to wszystko jest dobrze przekształcone? Dziękuję za pomoc
12 gru 01:29
Bleee:
Tak... Pozostało podstawic granice calkowania i po klopocie
12 gru 01:39