Zadanie z pozoru łatwe , ale tak nie jest
rogal: Typowe zadanko na maturze rozszerzoną
Dany jest trójkąt o bokach długości 4,6 i kącie między nimi 120 stopni . Wyznacz długość
promienia okręgu opisanego na trójkącie i wpisanego w ten okrąg .
Nie wychodzi mi to zadanko . Kto wie tak to zadanko rozpykać to byłbym wdzięczny .
15 lut 20:58
Eta:
Witam
wyznacz pole: P=
12*4*6*sin120
o =....... sin120
o = sin60
o = .....
długość trzeciego boku np; c
ze wzoru cosinusów
c
2= 4
2 +6
2 −2*4*6*cos120
o=...... cos120
o= −cos60
o= .....
i to wszystko
15 lut 21:18
rogal: dzieki Eto , podobnie robiłem , ale niestety świat nie jest taki piękny , nie zgadza się z
odpowiedziami które powinny wyjść
15 lut 21:21
Eta:
Zaraz "porachuję"
15 lut 21:22
rogal: heh
15 lut 21:24
Eta:
tak mi wyszło :
r= 12√3(5−√19)
15 lut 21:25
rogal: | | 6√3 | |
cóż według autorów książki powinno wyjść |
| |
| | 5+√19 | |
15 lut 21:40
Eta:
Hehe

...... to jest to samo.... ,bo ja usunęłam niewymierność
15 lut 21:51
rogal: no niezupełnie to samo
15 lut 21:55
rogal: | | 1 | |
u Ciebie jest jeszcze |
| |
| | 2 | |
15 lut 21:57
Eta:
będzie tak:
| | 2P | |
r= √3(5−√19) bez 12........... bo się pomyliłam : r= |
|
|
| | a+b+c | |
| | 6√3 | | 6√3( 5−√19 | | 6√3(5−√19 | |
|
| = |
| = |
| =
|
| | 5+√19 | | (5+√19)(5−√19) | | 25−19 | |
| | 6√3(5−√19 | |
= |
| = √3(5−√19) ....... |
| | 6 | |
15 lut 22:04
rogal: teraz zgadzywuje się , dzięki Eto
15 lut 22:18
Eta:
15 lut 22:26