! W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 12 cm i 5 cm. Przez
wierzchołek kąta prostego poprowadzono prostą, która podzieliła ten trójkąt na dwa trójkąty o
różnych obwodach. Oblicz stosunek długości promieni okręgów wpisanych w powstałe okręgi.
z tw. Pitagorasa wyznaczamy
IABI= √52+122= √169= 13
Ob(ADC) = Ob(DBC) , ponieważ y −− jest wspólnym bokiem tych trójkątów
to 5+13−x = x+12 => 2x = 6 => x=3
zatem : IADI= 10 i IDBI= 3
| P | ||
ro .wp= | , p−− połowa obwodu Δ−ta
| |
| p |
| P(ΔADC) | ||
to r1= | ||
| p1 |
| P(ΔBDC) | ||
r2= | ||
| p2 |
| r1 | PΔADC | 12*10*h | 10 | |||||
= | = | = | ||||||
| r2 | PΔBDC | 12*3*h | 3 |
| r1 | 10 | |||
Odp: | = | |||
| r2 | 3 |
Piękny rysunek i tok wytłumaczenia.
Tylko kruca bomba proszę oświeć mnie, dlaczego te obwody są równe?
Czy jest takie twierdzenie w matmie? Bo ja nie słyszałam.
Pozdrówka serdeczne.
Są tu lepsi od rysowania
A co do równych obwodów .... z treści zadania .... przeczytaj
Też pozdrawiam
!
ale domyśliłam się ,że powinno być równych obwodach, bo inaczej to nie da się
tego zad. rozwiązać, ......achch... ta nasza młodzież
