czworościan foremny , to ostrosłup ,którego wszystkie ściany i podstawa są trójkątami
równobocznymi
| a√3 | ||
hp= | ||
| 2 |
| a√3 | ||
IOBI= 23hp= | ||
| 3 |
| a√6 | ||
to H= | ||
| 3 |
| a2√3 | ||
V= 13* | *H = 2√2
| |
| 4 |
..... lenuiszek z Ciebie
, bo mi w pewnym momencie wychodzi coś takiego:
H2= a2 − a2/3 /*3
3H2=a2 − a2
to
a2− 13a2 = 23a2
| √2 | √6 | |||
więc H2= 23a2 to H= a | = a* | |||
| √3 | 3 |
pokazuję błąd:
H2= a2 −a2/3 \*3
3H2= 3a2 −a2 = 2a2
| 2a2 | ||
to H2= | ||
| 3 |
| √2 | √6 | |||
więc H= a* | = a* | ....... teraz czyli ok ![]() | ||
| √3 | 3 |
| √3 | ||
P = a2 | − w zasadzie wzór ten trzeba pamiętać. | |
| 4 |
| 1 | ||
Można go też wyprowadzić z podstawowego wzoru na pole trójkąta P = | a h . Ponieważ | |
| 2 |
| 1 | ||
a2 = ( | a)2 + h2 (dlaczego tak? jeśli nie rozumiesz, narysuj sobie trójkąt równoboczny | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
h2 = a2 − | a2 (do kwadratu podnosimy nie tylko a, ale także liczbę | ) | ||
| 4 | 2 |
| 3 | √3 | |||
h2 = | a2 , czyli h = | a | ||
| 4 | 2 |
| 1 | 1 | √3 | √3 | |||||
P = | a h = | a * | a = a2 | (otrzymaliśmy wzór, który w | ||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
| √6 | ||
Wyżej Eta wyprowadziła wzór na wysokość bryły: H = a | ||
| 3 |
| 1 | ||
Wstawiamy odpowiednie wyrażenia do ogólnego wzoru na objętość ostrosłupa V = | P H | |
| 3 |
| 1 | √3 | √6 | ||||
V = | * a2 | * a | ||||
| 3 | 4 | 3 |
| √3 √6 | ||
V = | * a3 | |
| 3 * 4 * 3 |
| √3 √3 √2 | ||
V = | * a3 | |
| 3 * 4 * 3 |
| √2 | ||
V = | * a3 | |
| 4 * 3 |
| √2 | ||
V = | * a3 | |
| 12 |
| √2 | ||
2 √2 = | * a3 | |
| 12 |
| √2 | |
* a3 = 2 √2 | |
| 12 |
| 1 | |
* a3 = 2 | |
| 12 |
| a3√2 | ||
V= | ⇔ | |
| 12 |
| a3√2 | |
=2√2 | |
| 12 |