ZUZANNA
fizyka: Hej ; ) Pomożecie.? byłabym bardzo wdzięczna ... ; )
Zadanie jest z fizyki ale może ktoś potrafi.!
Jest ono na jutro... więc błagam o pomoc.! ; /
Płyta kompaktowa ma średnice i wykonuje od 4 do 8 obrotów na sekundę. Ile wynosi max. i min.
szybkość liniowa punktów na obrzeżach płyty.
15 lut 20:43
Mateusz: no brakuje srednicy
15 lut 20:46
fizyka: ?
15 lut 20:59
Mateusz: zacytuje Płyta kompaktowa ma średnice ......itd jaka jest ta srednica
15 lut 21:00
fizyka: heheh ; D.
sorry ; )
średnica wynosi: 12 cm ; )
15 lut 21:16
Mateusz: Ok to zaczynamy rozpatrujemy przedział <4,8> w których punkty materialne czyli jakies dowolnie
obrane dokonują obiegu jezeli punkty dokonują 4 obrotów /s to jego częstotliwosc ω wynosi 4Hz
teraz potrzebny nam będzie promien okręgu znamy srednice wynosi ona 12cm długosc w układzie SI
| | d | |
wyrazamy w m a więc 0,12m korzystamy ze wzoru na srednice okręgu d = 2r => r = |
| = 0,06m |
| | 2 | |
Wykorzystując zależność, że częstotliwość jest odwrotnością okresu otrzymujemy, że:
| | l | | l | |
T = |
| = |
| s i teraz liczymy prędkosc liniową skorzystamy przy tym ze wzoru v = ωr
|
| | ω | | 4 | |
| | l | | m | |
v = 4* |
| *0,06m = 2,4 |
| zrób tak samo dla 8−miu obrotów tzn policz częstotliwosc i |
| | s | | s | |
podstaw do wzoru na prędkosc liniową
15 lut 21:27
fizyka: Ok ; )
dzieki wielkie ; *
15 lut 21:30