matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Różniczka funkcji
Kama:
8
Podaj przybliżoną wartość wyrażenia
, korzystając z różniczki funkcji
(2,011)
2
10 gru 23:10
Adamm:
8
(x+Δx)
2
8
16
(
)' = −
x
2
x
3
8
8
16
≈
−
Δx
(x+Δx)
2
x
2
x
3
x=2, Δx = 0,011
8
≈ 2−0,022 = 1,978
(2,011)
2
8
= 1,978180...
(2,011)
2
więc przybliżenie jest bardzo dobre
11 gru 00:16