Spotkanie
Wercia321: Osoby A i B umówiły się na spotkanie. Osoba A przychodzi w losowo (w sposób jednorodny)
wybranym momencie pomiędzy godziną 14 a 15. Osoba B z szansą 50% przychodzi o 14, a z
szansą 50% w losowo (w sposób jednorodny) wybranym momencie pomiędzy godziną 14 a 15.
Oblicz wartość oczekiwaną długości czasu, który osoba, która przyjdzie pierwsza, spędzi
czekając
na drugą A to zadanko ktoś umie podpowiedziec jak zrobic?
10 gru 21:28
Wercia321:
10 gru 23:13
Pytający:
E(|A−B|)=
= 0,5*∫
1415(a−14)da + // B przychodzi o 14; A przychodzi między 14 i 15
+ 0,5*∫
1415(∫
1415|a−b|db)da= // B przychodzi między 14 i 15; A też między 14 i 15
= 0,5(
∫
1415(a−14)da +
+ ∫
1415(
∫
14a(a−b)db + // B przychodzi przed A
+ ∫
a15(b−a)db // B przychodzi po A
)da
)=
...
= 0,5(1/2+1/3)=
= 5/12
5/12 h = 25 min
Może da się zrozumieć.
10 gru 23:28
Olis: Sloro to warosc oczekiwana nie musimy mnozyc jesczze razy a? A w drugim przez ab?
11 gru 08:16
Pytający:
"wartość oczekiwaną długości czasu, który osoba, która przyjdzie pierwsza, spędzi czekając na
drugą"
długość tego czasu to właśnie |a−b| (gdzie a, b to czasy przyjścia odpowiednio osób A, B)
|a−b|=
• a−14 dla a≥b=14
• a−b dla a≥b
• b−a dla b≥a
11 gru 16:49