Liczby niewymierne
Fifi: Ani suma, ani iloczyn, ani iloraz liczb niewymiernych nie musi być liczbą niewymierną. Znajdź
przykłady potwierdzające to spostrzeżenie, to znaczy znajdź liczby niewymierne x0, x1, x2, x3,
x4 i x5
| | x4 | |
takie, aby liczby x0+x1, x2×x3 i |
| były wymierne. |
| | x5 | |
10 gru 21:22
Wercia321: iloraz to np pierw z 2 i pierwistek z 2, suma to np pierw z 2 i − pierwistaek z 2 , iloczyn to
np pierwiastek z 2 razy pierwistek z 2
10 gru 21:26
Janek191:
Np.:
(√2 − 1) + (− √2 + 11) = 10
( √3 − 1)*(√3 + 1) = 3 − 1 = 2
10 gru 21:27
10 gru 21:30