podobiebstwo
basiulek: W trapezie ABCD podstawa AD jest cztery razy dłuższa od podstawy BC. Prosta przechodząca przez
środek przekątnej BD i równoległa do boku AB przecina odcinek CD w punkcie K. Znajdź stosunek
odcinków DK i KC
10 gru 21:22
an:

DK=EK
CE=CK
2 :1
10 gru 22:23
basiulek: A skąd wiadomo że CE = CK ?
10 gru 22:41
an:

GH=HA
10 gru 23:12
basiulek: Dzięki
10 gru 23:28
Mila:

KL||AB i przechodzi przez środek BD zatem przechodzi przez środek AB i środek EB
(Tales)
CM||AE⇔
| EC | | AM | | b | |
| = |
| = |
| =1⇔|EC|=CK|=e |
| CK | | ML | | b | |
| EK | | AL | | 2b | |
| = |
| = |
| ⇔|KD|=|KE| |
| KD | | LD | | 2b | |
|KD|=2e
10 gru 23:30