Uprość wyrażenie.
xand3s: Witam, chciałbym prosić o pomoc w tym zadaniu
[2x+2
√2x−1]
1/2 − [2x−2
√2x−1]
1/2
zał. x>1
przyrównałem to do y i podniosłem do kwadratu, ale nie wiem czy mogę to zrobić, a jeśli mogę to
nie wiem jak pozbyć się odpowiedzi y=−2, prosiłbym kogoś o wytłumaczenie, dzięki
10 gru 20:47
Mila:
Podpowiedź:
2x+2√2x−1=(1+√2x−1)2
2x−2√2x−1=(1−√2x−1)2
10 gru 21:04
xand3s: Okej dzięki, poradziłem sobie

Mam jeszcze pytanie, gdyby tutaj nie było wzoru skróconego
mnożenia to mógłbym to podnieść do kwadratu, a jeśli tak to jakie założenia byłyby potrzebne?
10 gru 21:19
Mila:
To założenie jest Twoje , czy w treści zadania?
(2x+2√2x−1)1/2jest większe od (2x−2√2x−1)1/2 więc możesz podnieść do kwadratu
w≥0
10 gru 22:04
xand3s: Założenie było w treści zadania, dziękuję za wyjaśnienie.
10 gru 22:19
Mila:
To wszystko ładnie wychodzi
10 gru 22:20