10 gru 19:17
Adamm:
ln(cosx) = ln(1+cosx−1) = cosx−1+o(cosx−1) = −x
2/2+o(x
2)
| | ln(cosx) | |
limx→0 |
| = limx→0 −1/2+o(1) = −1/2 |
| | x2 | |
10 gru 19:20
Baki: hmm wiem skąd ln(cosx)=cosx −1 ale potem nie wiem co się dzieje czm + o(cosx−1)?
10 gru 19:28
Baki: Dobra już mam
10 gru 19:31
student: czemu o?
10 gru 19:47
Baki: Nie wiem czzemu ja zrobiłem tak już miałem ln(cos x)=cosx−1
| | cosx−1 | | cosx−1 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x2 | | (cosx+1)*x2 | |
| | −sinx*sinx | |
limx→0 |
| =−12 |
| | (cosx+1)x*x | |
10 gru 21:10
student: ale tma jest ln(cosx) a nie cosx−1
10 gru 21:15
10 gru 21:16
Baki: Ale limx→0 ln(cosx)=ln[ (1+cosx−1)(1/cosx−1) ]*(cosx−1)=(cosx−1)*lne=cosx−1
10 gru 21:21
Mariusz:
Logarytm można pominąć korzystając z ciągłości
Przydatne będą granice które pojawiają się podczas różniczkowania funkcji logarytmicznej
a także funkcyj trygonometrycznych takich jak sinus , cosinus a nawet tangens
11 gru 21:08
zombi:
| ln(cosx) | | ln(cosx) | | cosx−1 | |
| = |
| * |
| = |
| x2 | | cosx−1 | | x2 | |
| | ln(cosx) | | cosx−1 | | cosx+1 | |
|
| * |
| * |
| = |
| | cosx−1 | | x2 | | cosx+1 | |
| ln(cosx) | | −sin2x | | 1 | |
| * |
| * |
| |
| cosx−1 | | x2 | | cosx+1 | |
| | sinu | | sin2u | |
+ granice specjalne |
| →1 ⇒ |
| →1, |
| | u | | u2 | |
| | ln(1+u | |
oraz |
| →1, u nas "u=cosx−1", obie przy u→0 |
| | u | |
11 gru 21:34