f wymierna
REX: rozwiąż równanie
a. 3x3+2x2−x=0
b. x4−7x3+12x2=0
c. 4x4 + x3 − 5x2 = 0
10 gru 19:17
PW: Znowu na jedno kopyto. Już Ci tłumaczyłem, na czym polega myślenie w takich zadaniach, gdzie x
jest jednym z rozwiązań.
10 gru 19:23
PW: Korekta ... gdzie x=0 jest jednym z rozwiązań.
10 gru 19:46
Janek191:
Np. c)
4 x
4 + x
3 − 5 x
2 = 0
x
2*( 4 x
2 + x − 5) = 0
x
2 = 0 lub 4 x
2 + x − 5 = 0
x = 0
===
4 x
2 + x − 5 = 0 Δ = 1
2 − 4*4*(−5) = 81
√Δ = 9
| | − 1 − 9 | | 5 | | − 1 + 9 | |
x = |
| = − |
| lub x = |
| = 1 |
| | 2*4 | | 4 | | 8 | |
====================
10 gru 21:16