zastosowanie funkcji trygonometrycznych- nie ogarniam tego
Monika: Wyznacz kąty między przekątnymi prostokąta o obwodzie równym 112,
w którym różnica między długościami boków wynosi 8
15 lut 20:13
Eta:
2a +2b= 112 => a+b= 56
a+b= 56
a−b= 8
−−−−−−−−
2a = 64 => a = 32 , b= 24
P= a*b= 768 d2 = 322 +242= 1600 => d= 40
P= 12d*d*sinα , gdzie α −−− kąt między przekątnymi "d"
zatem u{1}2}*1600*sinα= 768
dokończ ......... wyznacz wartość sinα=........
i miarę kąta α ....odczytaj z tablic
15 lut 20:38
Eta:
poprawiam chochlika:
zatem 12*1600 *sinα= 768
15 lut 20:40