Madzia: Pomóżcie

Prosze

Cenę pewnego wyrobu najpierw podniesiono o 10%,a następnie obniżono o 5%. W rezultacie
cena wyniosła 125,40zł.Początkową cenę tego wyrobu można obliczyć rozwiązując jakie
równanie
16 lis 13:29
Sebol: x-"cena początkowa"
y-"cena po pierwszej zmianie ceny"
x=y*100/110 y=125,4*100/95
po podstawieniu:
x=100/110*125,4*100/95
x=120 zł
jednym z rozwiązań są proporcje
16 lis 14:00
Madzia: Dziękuje .
16 lis 14:11
Sebol: krok po kroku:
x to 100%
y to 110%
x=y*100/110
y to 100%
125,4 to 95 %
y=125,4 * 100/95
16 lis 14:12
Madzia: Bo takk się zastanawiam i nic mi tu nie pasUje

mam takie odpowiedzi i trzeba udowodnić
,że ja poprostu wiem skąd to się wzieło :
A:1,05*1,1*x=125,4
B:0,05*0,1*x=125,4
C:x+(0,1-0,5)*x=125,4
D:0,95*1,1*x=125,4
16 lis 15:29
Sebol: odpowiedz "D"
0,95*1,1*x=125,4
Dla lepszej interpretacji możemy sobie to przestawić :
x*1,1*0,95=125,4zł
Na początku mamy jakąś cenę i podnosimy ją o 10% (10% ze 100 to 0.1)
czyli x*1,1
Następnie tą cenę obniżamy o 5% ( 100 - (100*5%)=100-0,05=0,95 )
x*1,1*0,95 =125,4 zł
16 lis 15:56
Kir.ke: Sebol. mam do ciebie prośbę.

Pomożesz i mi.? Bo ty widzę, że jesteś bardzo uzdolniony..
a ja nie rozumiem tych zadań, które tam wcześniej dodałam. prosze.
16 lis 16:02